Политичка моћ као афродизијак

Политичка моћ као афродизијак

Некада је приватни живот политичара био део кулоарских прича и нагађања, а данас је под немилосрдном лупом медија, интернета и друштвених мрежа, огољен и детаљно представљен јавности, често и испод границе доброг укуса.

Обезбеђење које прати политичаре је немоћно пред мрежом неприметних камера, бубица, система праћења, па и технички добро опремљених случајних пролазника који сада једним кликом компромитујуће ситуације постављају на друштвене мреже, и на друге начине презентују јавности.

Ако би постојала нека скала на којој се мери интересовање које су сеx афере политичара изазвале, мртва трка би била између две, обе у америчкој Белој кући. На њима се види разлика између два времена, и два културолошка раздобља, иако их дели мање од пола века.

Прича о вези трагичне холивудске хероине, Мерилин Монро, и највољенијег председника Америке, Џона Кенедија, остала је заувек мистерија. Да ли је једна од најпознатијих америчких фамилија била толико бескрупулозна да наручивањем убиства прелепе плавуше заташка аферу свог перспективног сина, и спречи сукоб између браће, Џона и Роберта, за које је холивудска дива била фатална? Њена смрт, и смрт оба млада Кенедија који су у атентатима убијени само неколико година касније, ће вероватно заувек остати покривене велом мистерије. Америка не димистификује своје иконе.

Друга афера, која је истим интензитетом одјекнула у свету носи са собом много мање мистерије и романтике. Ванбрачна активност Била Клинтона, са госпођицом Левински у Овалном кабинету, постала је синоним за лаж, манипулацију и издају. Притиснут необоривим доказима, Клинтон је пред очима јавности био принуђен да призна да је лагао, када је децидирано тврдио да са приправницом у Белој кући није имао ништа. Иако је свој мандат одслужио до краја, слика коју је послао у свет ставила је тачку на његову политичку каријеру. Поред два губитника, Клинтона и Левинске, ова афера је изродила и нову америчку хероину, Хилари Клинтон, данас државну секретарку САД, која је постала симбол снаге, лојалности и породичних вредности просечног Американца.

kenedi-klinton

Протеклих година јавност је сазнала многе мрачне тајне из интимног живота политичара:

  • Чешки премијер Петр Нецас поднео је оставку због актуелног скандала који је изазвала шефица његовог кабинета и по наводима медија његова љубавница, Јана Нагyова, која је ангажовала државну Војно-обавештајну службу да прати супругу премијера, не би ли прибавила доказе неверства и издејствовала развод за свог љубавника.
  • Yоон Цханг-јунг,  портпарол Плаве куће у Јужној Кореји отпуштен је након афере коју је имао са стажисткињом у Амбасади Јужне Кореје у Вашингтону.
  • Абхисхек Сингхви, председавајући Индијског националног конгреса, био је приморан да поднесе оставку након што је јавност видела снимке оралног секса који је имао са адвокатицом из Њу Делхија. Скандал је утолико већи што се сумњало да је секс био противуслуга за место судије које јој је обећао
  • Мосхе Катсав, бивши председник Израела, осуђен је 2010.године за силовање, ометање правосуђа и друга кривична дела.
  • Ахмад Сани Yерима, нигеријски сенатор, оптужен је због брака са 13-госишњом девојчицом из Египта 2011.године. Због истог кривичног дела, венчања са дететом, судило му се и 2006. године, кад се венчао са 15-тогодишњом девојчицом.
  • Доминиqуе Страусс-Кахн, водећи кандидат на француским председничким изборима, и бивши челник ММФ-а, оптужен је за покушај силовања собарице у једном њујоршком хотелу. Пре овог испада, успешно се измигољио из скандала који је изазвала његова ванбрачна веза са удатом мађарском службеницом Пирошком Нађ. Његова супруга, позната новинарка Анне Синцлаир, опростила је превару, али преко скандала у вези са силовањем није могла да пређе.
  • Силвио Берлусцони, италијански премијер, познат по бројним доказаним и недоказаним злоупотребама службеног положаја, 2011. године се суочио са озбиљним оптужбама да је малолетницама плаћао за сексуалне услуге. Поступак је покренула његова супруга приликом бракоразводне парнице.
  • Јацк де Вриес, холандски министар одбране, поднео је оставку 2010. године након признања да је имао ванбрачну везу са чланицом свог кабинета.
  • Вáцлав Клаус, председник Чешке, у јавности је оптуживан за више ванбрачних љубавних афера 1991, 2002 и 2008. године.
  • Рамзан Кадyров, премијер Чеченије, 2006. године је био у жижи медијске пажње због приватног „сауна сеx“ видеа који је доспео у јавност.
  • Јацоб Зума, заменик председника Јужноафричке Републике, оптужен је за силовање 2005-2006. године, што га није омело да касније постане председник државе и председник Афричког националног конгреса.
  • Томмy Схеридан, члан шкотског парламента, поднео је оставку на партијске функције након што је британски таблоид Сун разоткрио љубавну аферу у коју је био укључен 2004. године.

Недовољно освешћени појединци постају свесни своје индивидуалне моћи да остваре неке интересе тек кад доспеју на високе политичке позиције. Поред располагања огромним средствима и капиталом, сазнање да добијају и друштвену моћ која омогућава манипулацију људима, оне лабилније збуни.

Ниче и Адлер у својим истраживањима кажу да су моћ коју доноси власт и либидо човека уско повезани. Код оних који су до тренутка када су добили извесну власт били оптерећени комплексима ниже вредности, либидо ће подивљати и покушати да компензује то осећање. Из тог разлога, сексуално понашање нестабилних особа које доспеју на високе позиције у друштву некад постаје неприхватљиво са социјалног и моралног аспекта, а у екстремним случајевима поприми и карактер озбиљног насиља, и криминогеног понашања.

politicari-02
Моћ – превише тежак терет за слаб и лаком карактер

Извор: medias.rs

Podelite sa drugima:

Povezani članci