Зајечар: Бебе остале без динара помоћи!

Зајечар: Бебе остале без динара помоћи!

У просторијама покрета Двери у Зајечару јуче је одржана конференција за новинаре због неспровођења Одлуке о додатној заштити породиља на територији Града Зајечара, коју је донела Скупштина Града. Конференцији су присуствовале и оштећене породиље са територије Града Зајечара.

– Ми из покрета Двери пружамо логистику неисплаћеним породиљама с обзиром да нико из Градске управе и државних органа овде на локалу није имао слуха за њих и да их саслуша и реши проблем који постоји. Проблем је што је градска власт преузела обавезу да финансијски подржи свако новорођено дете, а те своје обавезе не испуњава. С друге стране, они су и обећавали чак и повећање тог финансијског дела за свако новорођено дете. Добили смо одлуку и Скупштине Града Зајечара где стоји да је та помоћ буквално преполовљена – рекао је овим поводом Дејан Димитријевић из покрета Двери.

Он је додао да ће одлука донешена 2. Априла 2014. Године примењивати ретроактивно, од 1. септембра 2013. године, што је, тврди даље, противно и закону и Уставу Републике Србије.

– Веома је важно што су се оштећене породиље окупиле и поднеле захтев јавном правобраниоцу, јер је то једини законски начин и пут за мирно решење овог спора, како би им биле исплаћене велике надокнаде које су у заостатку, а код неких нису ни почели са исплатама – додао је Димитријевић.

У Службеном листу од 2. децембра 2011. године стоји одлука по којој се за породиље, за треће дете исплаћује једнократна новчана помоћ у износу од 20 хиљада динара и у наредних 12 месеци по 15 хиљада динара. Новом одлуком градске Скупштине та давања су умањена за педесет посто, односно уводи се само једнократна новчана помоћ у износу од 100 хиљада динара, која се не поштује и не исплаћује, речено је на јучерашњој конференцији.

– Сматрамо да деца не смеју да чекају и да на њима не могу да се спроводе било какве реформе и уштеде. Деца у овој земљи треба да буду на првом месту, ако мислимо да нешто учинимо по питању беле куге и наталитета онда са оваквим стварима не би требало да се играмо, истакао је Димитријевић.

Овом приликом је речено да ће сви градски челници и остали одговорни писменим путем бити упозорени да, уколико немају слуха и не одговоре на позитиван начин на захтеве породиља које су се обратиле градском јавном правобраниоцу за мирно решавање овог спора, сматраће се да су они одговорни за (не)исплату надокнада, као и за стварање већих трошкова из градског буџета. Како је речено, најбоље је да се овај проблем реши на миран начин, како се ни породице не би стављале у овакву ситуацију и правиле себи додатне трошкове за адвокате и судске таксе. И друге породиље које су оштећене су позване да се обрате јавном правобраниоцу.

Према неким незваничним подацима на територији Града Зајечара око 230 породиља чека на овај новац. Њих више од 40 се до сад укључило у овај процес како би законски оствариле своја права. Из Двери су им помогли како не би плаћале две до три хиљаде динара да би им се написао захтев, а уз помоћ адвоката је направљена и задовољавајућа форма тог захтева. Како је рекао Димитријевић минималан рок чекања по подношењу захтева је 60 дана, а уколико се не донесе одлука о мирном решавању између Градске управе и породица које су оштећене једини пут и начин је да се судски остваре та права.

Како год, сви су изгледи да је градска каса празна, а томе у прилог сведочи и чињеница да је на седници Градског већа 31. марта донет закључак о привременој обустави исплате из буџета Града Зајечара почев од 1. априла због недостатка средстава у буџету Града Зајечара.

Није политика

Димитријевић негира да ова акција има било какву политичку позадину.

– Ово није никаква дневно политичка прича. Политичке позадине овде нема. Ми смо овде само најобичнији људи, грађани овог града. Оне су се обраћале нама, а нико их није условљавао, што могу и да потврде – истакао је он.

Једна од породиља је додала да су Двери биле једине које су се понудиле да дају неку помоћ. Како су сви присутни потврдили, ниједна од присутних породиља није била члан Двери, иако је по неким сазнањима било неких прозивки на Фејсбуку од стране неких политичара.

Породиље питају

У име породиља које су и саме присуствовале јучерашњем састанку, Александра Петровић је поставила неколико питања. Њу је између осталог, занимало да ли новорођена деца у Зајечару имају нечију подршку и најосновнија људска права ако им мајке нису запослене.

– Град Зајечар не подстиче било какву иницијативу за незапослене мајке, немамо посао, а нема ни пара које нам следују. Ово је један од начина да се обратимо Градској управи и решимо то питање. Жене чекају по годину дана на та средства. Ја сам се породила у децембру прошле године и динар нисам добила. Како они мисле да живимо, да издржавамо ту децу. Ја станујем приватно и тешко ми је, али знам да има жена које су у још горој ситуацији – рекла је она.

Породиље се питају ко то не ради часно свој посао и зашто. Оне су овом конференцијом за новинаре хтеле да скрену пажњу јавности и да реше тај проблем.

– Међу нама има и породиља које имају и по троје деце. Мени само супруг ради и такође живимо у изнајмљеном стану, а наши мали не знају за „нема“ , њима треба. Кад год смо питали чиновнике у Градској управи, кажу да нема пара и да је претходна власт оставила празну касу. Децу то не интересује – додала је Марина Џонић.

Окупљене породиље тврде да је код неких почела исплата и да је обустављена, док друге нису добиле ни динара.

Покрет Двери наглашава да су једино новинари листа „Тимок“ дошли на ову конференцију, и зато им се захваљујемо.

Извор: „Тимок“

Podelite sa drugima:

Povezani članci